Als eerste is het van belang dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt wordt bij de verbouw van de gewassen. Er mag alleen dierlijke mest (stalmest of drijfmest) gebruikt worden. Doordat er dus geen chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt mogen worden, is de bestrijding van onkruiden in de gewassen veel arbeidsintensiever: vaker mechanisch wiedeggen of schoffelen. Toch krijg je het onkruid nooit helemaal weg waardoor de opbrengsten minder zijn dan van reguliere gewassen. Doordat ons grasland ook biologisch is en wij dus geen kunstmest mogen gebruiken om de grasgroei te stimuleren, groeien er diverse kruiden tussen het gras. Dit is goed voor de biodiversiteit waardoor er meer insecten leven. Ons gras wordt gedeeltelijk verkocht aan een biologische geitenhouder en een biologische melkveehouder.
Een klein gedeelte houden wij zelf voor onze varkens. Zij krijgen alleen voer dat gemaakt is van biologisch geteelde gewassen zoals bijvoorbeeld: bio gerst, bio tarwe, bio erwten en bio zonnebloempitten. In de stal liggen de varkens op een strobed en als ze behoefte hebben aan een frisse neus kunnen ze ten alle tijde naar buiten. Ze hebben +/-2,5 m² leefruimte per varken.
Een biologisch varken heeft als kenmerk dat hij z’n mooie krulstaart nog heeft. Het gebruik van antibiotica is normaal gesproken niet toegestaan. Maar als het welzijn van het varken er onder gaat lijden dan mag het onder strikte voorwaarden worden toegepast in overleg met de dierenarts.
Ons bedrijf is SKAL gecertificeerd. Dat wil zeggen dat de varkens volgens
de biologische SKAL eisen gehouden worden. SKAL is de inspectiedienst voor alle biologische bedrijven. Ons SKALnummer is 025451.
De kringloop rond maken is ook een kenmerk van biologische landbouw. Dus samenwerking met andere biologische boeren in de regio, bijvoorbeeld: de varkensboer en de akkerbouwer. De akkerbouwer gebruikt de mest van de varkens, terwijl de varkensboer het graan en het stro gebruikt van de akkerbouwer.